QUADRAT MÀGIC SAGRADA FAMÍLIA

Mentre s’esguarda la façana de la Passió i tot el conjunt escultòric de Subirachs, més d’una vegada, el visitant se sorprèn en descobrir uns nombres encreuats dins d’un quadrat i es pregunta: «Què signifiquen aquests nombres?».
En realitat, es tracta d’un quadrat màgic, però en aquest cas n’és un de força especial. En aquest article tractarem d’explicar-ho una mica.
Un quadrat màgic és la disposició d’una sèrie de nombres situats dins d’una graella quadrada de tal manera que qualsevol fila, columna o diagonal sumi sempre la mateixa quantitatAquesta xifra resultant és el que s’anomena la constant màgica del quadrat.
Els quadrats màgics possibles comencen amb el de 3 x 3, ja que el de 2 x 2 no té solució possible, i el d’1 x 1 és mancat de sentit.
Normalment, es tracta de col·locar els nombres enters i correlatius fins a completar la taula, és a dir, en un quadrat de 3 x 3, hi hauria els nombres des de l’1 fins al 9, i en un quadrat de 4 x 4 hi hauria des de l’1 fins al 16. Amb aquestes regles de partida, la constant màgica no es pot triar i depèn de la suma de tots els nombres utilitzats. Per exemple, en un quadrat màgic de 3 x 3, on la suma «1 + 2 + 3 +4 + 5 + 6 + 7 + 8 + 9 = 45», cada fila, columna o diagonal suma 45/3 = 15; en un quadrat màgic de 4 x 4, on la suma de tots els nombres de l’1 al 16 és 136, la constant màgica és 136/4 = 34. D’aquesta mateixa manera, en un quadrat de 5 x 5, la constant seria 65; en un de 6 x 6, 111, i en un de 7 x 7, 175.
Tanmateix, el quadrat màgic de la Sagrada Família, de 4 x 4, és diferent i no compleix aquestes condicions bàsiques inicials. D’una banda, no hi ha tots els nombres des de l’1 fins al 16, ja que hi falten el 12 i el 16, i també veiem que hi ha nombres repetits. D’altra banda ―i aquí ve la clau simbòlica―, la constant màgica no és 34, sinó 33.
Subirachs va prendre un quadrat màgic ja conegut, el que el pintor alemany Albrecht Dürer va representar en el gravat Melencolia I, i el va retocar, repetint les xifres 14 i 10 a canvi del 12 i 16 suprimits, perquè així la suma donés 33, la tradicionalment suposada edat de Jesucrist quan va ser executat. I diem «tradicionalment suposada» perquè, històricament, aquesta dada mai no ha pogut ser validada al 100 %. No obstant això, el cert és que el 33 és també una xifra simbòlica, i en aquest sentit gens a l’atzar, basada en la importància del nombre 3, que, en el món cristià, és símbol de la trinitat.
Resultado de imagen de quadrat màgic de la sagrada familia

Comentaris